kwb arrangement – De echte Marollen

EEN TYPISCHE VOLKSWIJK WAAR MENSEN VAN VERSCHILLENDE ACHTERGRONDEN MET ELKAAR PROBEREN TE LEVEN.

Samen met Tochten van Hoop gaat kwb dit jaar naar Brussel, naar een typische volkswijk, buiten de eerste stadsmuren, waar kansarmen, vierde-wereld-mensen, bejaarden, mensen met een migratieachtergrond en mensen zonder wettig verblijf samen proberen te leven met elkaar tussen antiquairs, restaurants en nachtclubs.

Tijdens de wandeling komen we in contact met mensen en initiatieven die een menswaardige en hoopvolle wereld opbouwen. Zij zoeken mee naar oplossingen voor huisvesting, ze wakkeren de talenten van mensen aan, ze helpen mensen integreren.

Vertrekplaats:                                   Brussel-Centraal

Duur van de wandeling:                 2.30u (3 km)                               Tussenin wordt in een plaatselijk cafeetje een pauze ingelast van ongeveer een half uur.

Vertrekuren naar keuze                10u of 14u

Prijs                                                    80 euro voor een groep van max. 20 personen. Per begonnen  schijf van 20 personen voorzien we een extra gids (a rato van 50 euro per extra gids op dezelfde dag).

Mogelijke data 2022 – 2023         Telkens op zaterdag.

  • 18 en 24 sep 2022
  • 1 en 8 en 15 en 22 en 29 okt 2022
  • 5 en 12 november 2022                
  • 4 en 11 en 18 en 25 maart 2023 – 25 maart = volzet!
  • 22 en 29 april 2023 – 22 april = volzet!
  • 6 en 13 mei 2023 – 13 mei = volzet!
  • 3 juni 2023 – VM = volzet!
  • 2 en 9 en 16 en 23 en 30 september 2023
  • 7 en 14 en 21 okt 2023  

Maaltijden:                                        
Tochten van Hoop voorziet zelf geen maaltijden. Wil je er toch een maaltijd aan koppelen, beschikt Tochten van Hoop wel over een lijst van restaurants die (grote) groepen op reservatie ontvangen. Je kan deze lijst opvragen gewoonweg door “graag de lijst van restaurants”  bij opmerkingen op het aanvraagformulier te zetten.

Als kwb-afdeling neem je dan  zelf contact op met het restaurant naar keuze. Tochten van Hoop heeft verder geen afspraken m.b.t. de restaurants of controle op de kwaliteit van de gerechten.

Wil je er een hele dag van maken? Tochten van Hoop kan je een lijst van aanvullende initiatieven doorsturen, zodat je je afdeling een uitstap op maat kan uitwerken. Dit dien je dan eveneens aan te vragen via de rubriek opmerkingen.

Tocht aanvragen                              Je bestelt de tocht via http://www.tochtenvanhoop.eu/aanvraagformulier/ Kies daar voor het kwb-arrangement.  

OPGELET: De reservatie is pas definitief na bevestiging van Tochten van Hoop. De  factuur krijg je na de tocht.

kwb voordeel                                    Deelnemers aan het kwb-arrangement kunnen het boek  ‘75 inspirerende plaatsen in Brussel’ bestellen  aan voordeeltarief: 20 euro i.p.v. 23,95 euro.


Nieuwe tocht!
Bruegel en de Marollen: als kunst sociaal wordt. 

Pieter Bruegel de Oudere stierf precies 450 geleden. We hebben de gelegenheid aangegrepen om een wandeling aan te bieden in “zijn” Marollen, met als thema
‘Als kunst sociaal wordt’.

Gaat het hier over alleen over kunstenaars die sociale thema’s uitwerken, of ook over de kunstcreaties van de gewone man of vrouw? Of nog, over allerlei kunstvormen in het dagelijkse straatbeeld?

Bruegel schilderde zelf niet alleen volkstaferelen, maar eveneens protestschilderijen over de wantoestanden in zijn tijd (godsdienstoorlogen,…), zoals ook vele graffitikunstenaars vandaag.
In ’t Huizeke stellen mensen uit de doelgroep van de vzw hun werkjes tentoon, en bij Art&Marges ontdekken we hoe mensen met psychische problemen de huidige wereld aanvoelen. Bij Nativitas richtte Monica een koortje op dat geregeld optreedt. Bij MetX komen muzikanten van alle slag aan hun trekken. Wie componeerde en speelde de Marollenopera?
In de Kapellekerk vinden we allerlei motieven uit de beroemdste schilderijen van Bruegel, maar worden we ook geconfronteerd met een tekst van Michel de Ghelderode over eenzaamheid.

Dit, en nog zoveel andere aspecten van de sociale kunst, kan je ontdekken tijdens deze boeiende tocht!

Praktisch:
-Duur: 2 à 2,5u.
-Prijs: 90 euro
(max 20 personen per gids; elke extra gids kost 50 euro)
-Mogelijke vertrekplaatsen: de Kapellekerk of Hallepoort
-Aanvragen via onze website: http://www.tochtenvanhoop.eu/aanvraagformulier


Nieuw:
Stiltetocht.
Rust en stilte als onderdeel van het mentaal welbevinden.

Tochten van Hoop neemt U mee op weg naar een aantal stille plaatsen in de stad. Daar
vind je de broodnodige rust, die mensen op adem laat komen. Het zijn verrassende
locaties, die de focus doen verschuiven naar wat een mens nodig heeft: af en toe eens op
de ‘pauzeknop’ drukken en onze tijdschema’s niet vol boeken. Stilte leidt ons naar onze
ware natuur. We wisselen uit waar we in deze stad nog rustige plaatsen kunnen vinden.

Brussel, hoopvol in beeld. 

Niet iedereen is even mobiel, of heeft de tijd en middelen om naar Brussel te reizen.
Voor deze mensen bieden we vanaf 2018 een oplossing aan: onze gidsen brengen Brussel tot bij u! We stellen u dan ook graag onze ‘zittende’ tocht voor: “Brussel, hoopvol in beeld”.
Het werkt als volgt: onze gidsen, die de stad als hun broekzak kennen, komen tot bij u. Aan de hand van geprojecteerde foto’s nemen zij u mee door de Marollen of Molenbeek en krijgt u de wijk in vogelvlucht te zien. Het sociale perspectief zal uiteraard ook hier een belangrijke insteek zijn, zoals bij al onze tochten.

Onderaan vindt u alvast de flyer met meer info over dit nieuwe aanbod. Aarzel niet om ons te contacteren voor verdere inlichtingen!

flyer Brussel, hoopvol in beeld


Nieuwsbrief

Tochten van Hoop Brussel verstuurt af en toe een nieuwsbrief met aankondigingen van specifieke activiteiten, driekoningentocht, en andere info.
Normaal betreft dit hoogstens een paar emails per jaar! Blijft u graag op de hoogte? Schrijf u dan onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief!


 U kan zich hier inschrijven op onze nieuwsbrief