Nieuws

Voor snelle beslissers: gratis Bruegeltocht op 22-06-2019! 

Als kunst sociaal wordt’ is de ondertitel van de Marollentocht met verwijzingen naar Bruegel en tegelijk ook naar sociale aspecten van kunst vandaag.

We kijken enerzijds naar Pieter Bruegels werken en naar de nieuwe muurschilderingen in de Marollen, geïnspireerd op werken van Bruegel.

Anderzijds hebben we oog voor kunst van hedendaagse kunstenaars in de talrijke sociale initiatieven die de Marollenwijk rijk is.

Eindpunt is het Centraal Station. Daar zet de gids de deelnemers op weg naar Molenbeek, voor de Bruegelactiviteiten die onze Franstalige zusterorganisatie ‘Alter Brussel’ op het getouw zet met o.a. doedelzakmuziek en een “bal populaire”.

De tocht vertrekt op zaterdag 22 juni om 16:30u (niet 16u, zoals in de nieuwsbrief) aan de ‘poort’ van de Hallepoort, kant Marollen. Gratis deelname. Duur: ongeveer 2u.
Graag inschrijven via 0496 793 624. U krijgt bevestiging! 

Nieuwe tocht!
Bruegel en de Marollen: als kunst sociaal wordt. 

Pieter Bruegel de Oudere stierf precies 450 geleden. We hebben de gelegenheid aangegrepen om een wandeling aan te bieden in “zijn” Marollen, met als thema
‘Als kunst sociaal wordt’.

Gaat het hier over alleen over kunstenaars die sociale thema’s uitwerken, of ook over de kunstcreaties van de gewone man of vrouw? Of nog, over allerlei kunstvormen in het dagelijkse straatbeeld?

Bruegel schilderde zelf niet alleen volkstaferelen, maar eveneens protestschilderijen over de wantoestanden in zijn tijd (godsdienstoorlogen,…), zoals ook vele graffitikunstenaars vandaag.
In ’t Huizeke stellen mensen uit de doelgroep van de vzw hun werkjes tentoon, en bij Art&Marges ontdekken we hoe mensen met psychische problemen de huidige wereld aanvoelen. Bij Nativitas richtte Monica een koortje op dat geregeld optreedt. Bij MetX komen muzikanten van alle slag aan hun trekken. Wie componeerde en speelde de Marollenopera?
In de Kapellekerk vinden we allerlei motieven uit de beroemdste schilderijen van Bruegel, maar worden we ook geconfronteerd met een tekst van Michel de Ghelderode over eenzaamheid.

Dit, en nog zoveel andere aspecten van de sociale kunst, kan je ontdekken tijdens deze boeiende tocht!

Praktisch:
-Duur: 2 à 2,5u.
-Prijs: 90 euro
(max 20 personen per gids; elke extra gids kost 50 euro)
-Mogelijke vertrekplaatsen: de Kapellekerk of Hallepoort
-Aanvragen via onze website: http://www.tochtenvanhoop.eu/aanvraagformulier

Nieuw:
Stiltetocht.
Rust en stilte als onderdeel van het mentaal welbevinden.

Tochten van Hoop neemt U mee op weg naar een aantal stille plaatsen in de stad. Daar
vind je de broodnodige rust, die mensen op adem laat komen. Het zijn verrassende
locaties, die de focus doen verschuiven naar wat een mens nodig heeft: af en toe eens op
de ‘pauzeknop’ drukken en onze tijdschema’s niet vol boeken. Stilte leidt ons naar onze
ware natuur. We wisselen uit waar we in deze stad nog rustige plaatsen kunnen vinden.

Brussel, hoopvol in beeld. 

Niet iedereen is even mobiel, of heeft de tijd en middelen om naar Brussel te reizen.
Voor deze mensen bieden we vanaf 2018 een oplossing aan: onze gidsen brengen Brussel tot bij u! We stellen u dan ook graag onze ‘zittende’ tocht voor: “Brussel, hoopvol in beeld”.
Het werkt als volgt: onze gidsen, die de stad als hun broekzak kennen, komen tot bij u. Aan de hand van geprojecteerde foto’s nemen zij u mee door de Marollen of Molenbeek en krijgt u de wijk in vogelvlucht te zien. Het sociale perspectief zal uiteraard ook hier een belangrijke insteek zijn, zoals bij al onze tochten.

Onderaan vindt u alvast de flyer met meer info over dit nieuwe aanbod. Aarzel niet om ons te contacteren voor verdere inlichtingen!

flyer Brussel, hoopvol in beeld


 Nieuw e-mailadres

Om onze communicatie voor u duidelijker te maken, gebruiken we voortaan een nieuw e-mailadres: tochtenvanhoop@gmail.com.
Tot voor kort werden alle e-mails immers doorgestuurd naar een privé-adres en van daaruit behandeld.
Gelieve dit nieuwe adres te gebruiken in onze contacten met ons! Geen zorgen, info@tochtenvanhoop.eu blijft nog wel enige tijd bestaan om u verder te helpen. Bedankt voor uw begrip!


Nieuwsbrief

Tochten van Hoop Brussel verstuurt af en toe een nieuwsbrief met aankondigingen van specifieke activiteiten, driekoningentocht, en andere info.
Normaal betreft dit hoogstens een paar emails per jaar! Blijft u graag op de hoogte? Schrijf u dan onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief!


Cadeautip! BOEK ‘Ik had honger’

Het boek over de 7 werken van Barmhartigheid is vanaf nu te koop aan 10 euro. Ja kan dat bestellen (bv. als cadeau voor de Kerstdagen) via

Tochten van Hoop Brussel
0496 79 36 24
info@tochtenvanhoop.eu

Tochten van Hoop Antwerpen
03 234 05 11
info@deloodsen.be


 U kan zich hier inschrijven op onze nieuwsbrief